Blog

Què són les fake news i com detectar-les

by | 01 febrer 2022 | Curiositats del món digital, Internet

Si ets usuari/ària d’Internet, el més segur és que hauràs rebut més de dues vegades alguna fake news, o encara pitjor: l’has trobat tan real, que l’has difós als teus diferents grups de WhatsApp o xarxes socials.

Però, què són les fake news i com podem detectar-les? Hem d’anar amb compte amb això!

Continua llegint si vols ser un expert en notícias falses i vols dir STOP a la divulgació d’informació enganyosa!

 

noticias engañosas

 

Què són les fake news

 

Les fake news o notícies falses són la divulgació d’informació enganyosa que tenen com a finalitat influir en l’opinió pública sobre determinats temes actuals, com per exemple salut, política, economia o diferents àmbits que afectin la societat en general. Tallar amb la difusió d’aquestes, és fonamental per a evitar faules innecessàries que només provoquen malestar o caos a les persones. Com podem detectar-les? Allà anem!

 

noticias falsas

 

Com podem detectar les fake news

 

Distingir una notícia real d’una fake news, pot ser dificultós. No obstant això, no és impossible poder aconseguir-ho. Has de fixar-te en diferents conceptes com per exemple, l’origen de la notícia, els comentaris que té, qui la difon o com pots contrastar-la per a no equivocar-te.

Anem a descobrir-ho!

 

Comprovar qui difon la fake news

Hem de ser una mica vius i inspeccionar d’on prové la informació. Es tracta d’una persona individual, és una empresa o l’emissor es fa passar per qualsevol mitjà de comunicació? Si es divulga a través de xarxes socials pots fixar-te en quants seguidors té, quant temps fa que està creat el compte, quines interaccions acostuma a tenir o si té la marca de verificació de compte. Has d’estar atent!

 

Contrasta la notícia

És molt fàcil que ens creiem una fake news. És una realitat que existeix i que ha vingut per a quedar-se. Per tant, és molt important tenir més d’una font on poder documentar-nos i contrastar la informació que rebem. Comprova diferents URL, pàgines i xarxes socials on puguis trobar aquesta informació i fixa’t en els comentaris que deixen els diferents usuaris en les publicacions.

 

 

Verifica el contingut

Has de mantenir-te alerta de les fotos o vídeos que es comparteixen juntament amb la notícia que reps. Tenen bona qualitat?, estan tretes d’Internet?, tenen una cosa sospitosa que et fa pensar que no són veritables?. Algunes eines poden funcionar-te molt bé per a saber quan es va publicar la imatge i on. Aquí tens alguna, com Tineye.

 

fake

Conclusions

 

Les fake news sembla que siguin un tema nou causat per la vertiginosa manera d’enviar i rebre informació a través d’Internet. Però no és així, les notícies enganyoses sempre han existit, però en diferents àmbits i han anat evolucionant, segons va passant el temps.

Esperem que t’hagi estat útil aquest article i que et puguis convertir en tot un observador de fake news. A partir d’ara, no et colaran ni una!

Deixa clar als teus amics que ets tot un expert en aquest àmbit i converteix-te en la persona que curta amb la propagació de desinformació!

Si t’ha agradat, no dubtis a deixar un comentari, contacta amb nosaltres i segueix-nos en les nostres xarxes socials per a no perdre’t cap novetat!

 

Què és Metricool i per a què serveix

Què és Metricool i per a què serveix

Si et dediques al màrqueting digital, ja sabràs què és Metricool, si no ho saps, et convidem que llegeixis aquest article per a descobrir-ho. [Entra] ✅

Tipus de productes publicitaris

Tipus de productes publicitaris

Si et dediques al món del màrqueting i la publicitat, coneix els diferents tipus de productes publicitaris que existeixen! ✅

0 comentaris

Envia un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.